The Weekend List #15

Για να δούμε τη συγκομιδή αυτής της τελευταίας μέρας του Νοέμβρη. Άρθρα, προσθήκες σε λεξικά, αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις σε αθηναϊκές βεράντες και άλλα τέτοια, εδώ από κάτω.

Άρθρα και Λέξεις

Πώς έγιναν ξαφνικά τα εστιατόρια τόσο θορυβώδη;  Το The Atlantic επιχειρεί να απαντήσει, συσχετίζοντας την άνοδο στην ένταση των ήχων με την απουσία μαλακών επιφανειών που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια όπως χαλιά, κουρτίνες και τραπεζομάντιλα. Ο μινιμαλισμός είναι ευχάριστος στο μάτι, αλλά ενοχλητικός στο αυτί.

Εμπνευσμένη από τις λεπτομέρειες της αθηναϊκής αρχιτεκτονικής του 50′, μια αξιοπρόσεκτη πέργκολα έκανε αυτές τις μέρες την εμφάνισή της στην πόλη. Το αρχιτεκτονικό γραφείο Hiboux (ιμπού), που βρίσκεται πίσω από τον σχεδιασμό της, εξηγεί στην Popaganda το σκεπτικό του μέσω του αρχιτέκτονα, Δημήτρη Θεοδωρόπουλου: «Συστατικό του ρομαντικού κόσμου που δημιουργήθηκε εκεί είναι η συλλογή των ξεχωριστών αντικειμένων μέσα στην οποία κατοικεί κανείς: έπιπλα, χρηστικά αντικείμενα, βιβλία. Στην ίδια λογική πρέπει κανείς να σκεφτεί και την πέργκολα του διαμερίσματος. Είναι ένα ακόμα αντικείμενο, περίεργο, ξένο, που εισάγεται ως αυτόνομη οντότητα πάνω στην σκληρή αθηναϊκή γεωμετρία του σκαλωτού ρετιρέ».

Φωτογραφία: Λουκία Μπατσή

Είτε η λίστα με τα αδιάβαστα βιβλία σας είναι πολύ μικρή είτε πολύ μεγάλη, γιατί να μην εμπλουτιστεί λίγο ακόμα; Το NPR, η Εθνική Ραδιοφωνία των Ηνωμένων Πολιτειών δηλαδή, επέλεξε τα 300 καλύτερα βιβλία του 2018, έχοντας μια πρόταση για κάθε γούστο.

Το InsideStory συνάντησε 5 Ευρωπαίους νεοελληνιστές και αναζήτησε τους λόγους που τους έστρεψαν στις ελληνικές σπουδές, στη μελέτη κειμένων της νεοελληνικής λογοτεχνίας αλλά και στην εγκατάστασή τους στη χώρα μας. Οι απαντήσεις τους έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Κάτι απίστευτα συγκινητικό συμβαίνει στη βιβλιοθήκη Haskell Free Library and Opera House στα σύνορα Ηνωμένων Πολιτειών και Καναδά. Μιας και το έδαφός της ανήκει και στα δύο κράτη, η βιβλιοθήκη τελευταία έχει γίνει ο τόπος επανασύνδεσης ιρανικών οικογενειών που δεν μπορούν να διασχίσουν τα σύνορα εξαιτίας των περιορισμών του προέδρου Trump. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στο Reuters

Ανάμεσα στις 2000 λέξεις που προστέθηκαν στο λεξικό της Oxford το 2018, εμφανίστηκαν κι αυτές εδώ.

Βίντεο

Δέκα παιδιά ηλικίας από 6 έως 13 ετών ακούνε κομμάτια των Queen στα γνωστά reaction videos του YouTube κι έχουν ΠΟΛΛΗ πλάκα.


Ο χειρότερος συμπαίκτης που θα μπορούσε να σου τύχει στο Pictionary.

Στο μπλογκ

Μια νουβέλα τρόμου που εκτυλίσσεται στην ηπειρωτική Ελλάδα ακούγεται αρχικά παράξενος συνδυασμός. Κι όμως, στο Καληνύχτα Καλούδια μου του Νικήτα Παπακώστα (εκδόσεις ΔΩΜΑ), πέτυχε. Αναλυτικά μπορείτε να διαβάσετε την άποψή μου για το βιβλίο εδώ.

Οι καθιερωμένες απαντήσεις σας στην ερώτηση «τι διαβάζετε αυτή την εβδομάδα»;

Θυμίζω ότι μπορείτε να ακούτε αποσπάσματα από τη στήλη The Weekend List του Oh That Book κάθε Παρασκευή στην εκπομπή του Βαγγέλη Γιαννίση ΠαρασκεFREE, 16.00-18.00 στον Amagi.

Η προηγούμενη εκπομπή:

Αυτά για σήμερα, τώρα περιμένω τα δικά σας σχόλια. 

Τα λέμε σταθερά στο Goodreads, στη σελίδα του Oh That Book στο Facebook και στο Instagram.

Ήταν το Oh That Book Girl σας,

Τσίου!

Photo by Ian Dooley on Unsplash

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Sur la rive gauche

βιβλία, ταινίες και γάτες

Τσακίζοντας σελίδες

Ένα σημειωματάριο της Στέλλας Πεκιαρίδη

Our baba doesn't say fairy tales

anti state communist news from the ex communist states

Lou Read

living with books

Μεσα στη Νυχτα

Όταν η ματαιοδοξία συνάντησε την αυτοψυχανάλυση